top of page
Nastved foto_COLOURBOX7375994_edited_edited_edited.jpg

Data om Næstved

Informationer om Næstved samlet et sted: Nøgletal om erhvervslivet, infrastruktur, større aktuelle investeringer og arbejdsstyrken. Lær mere om Næstved kommune - det kan blive jeres nye erhvervsdestination

Forsid data

2026

Motorvejen mellem Næstved og Rønnede er på vej. Der er byggestart i 2026

200.000

Stort opland på

+ 200.000 personer indenfor 30 minutters kørsel i bil

124%

Handelsbalance

 i Næstved Kommune 124%

Næstved er Sydsjællands hovedstad

Centralt beliggende på Sydsjælland, er Næstved Sjællands største kommune målt på areal samt den næststørste kommune med over 84.750 indbyggere.

Nøgletal, data om erhvervsstrukturen og branchefordeling.

ERHVERV

Næstved investerer i fremtiden.

Der er altid gang i nyt byggeprojekt i Næstved, med både private og offentlige investeringer.

INVESTERING

Nøgletal om arbejdsstyrken, data om uddannelsesmulighederne og rekruttering.

ARBEJDSSTYRKEN

INFRASTRUKTUR

Næstved fokuserer på at forbedre infrastrukturen.

Ny motorvej til Næstved, Femern og elektrificering af jernbanenettet. 

Erhverv

INGEN

DÆKNINGSAFGIFT

Der er ingen dækningsafgift

på erhvervsejendomme i

Næstved Kommune

KORT BYGGE-SAGSBEHANDLING

Næstved Kommune har i gennemsnit 30 dages byggesagsbehandling,

hvilket betyder, at du hurtigt kan få afklaring på dit byggeprojekt

GRØN UDVIKLING

OG CIKULÆR ØKONOMI

Grøn omstilling og cirkulær økonomi er fremtiden i Næstved. Ressource City, We Build Denmark og Næstved Erhvervs klimavejledning står klar til at hjælpe din virksomhed

Erhverv

TÆT PÅ ERHVERVSLIVET

Nøgletal og arbejdspladser

+ 4.000 virksomheder har hovedsæde i Næstved kommune og der er mere end 31.400 arbejdspladser i kommunen, hvoraf over 90% af disse jobs er lønmodtagere.

 

Erhvervsstruktur

De fire største arbejdspladser i Næstved kommune efter branche er:

  • Handel og transport mv. (24%)

  • Offentlig administration, undervisning og sundhed (14%)

  • Bygge og anlæg (14%)

  • Erhvervsservice (14%)

Store virksomheder

9 virksomheder i Næstved kommune har over 100 ansatte. 5 af disse store virksomheder er i Industribranchen og de har tilsammen over 855 ansatte.

Iværksætteri
Næstved er en aktiv iværksætter kommune, hvor der i de seneste to år i gennemsnit er oprettet 637 nye virksomheder. Der er fokus på at skabe innovative iværksættermiljøer i samarbejde mellem vores mange uddannelsesinstitutioner og private partnere som f.eks. Remisen for unge iværksættere. Næstved Erhverv tilbyder også Startup info for iværksættere.

Detailhandlen

Næstved har en handelsbalance på 124 der viser, at der tiltrækkes kunder fra et stort opland til kommunen for at handle. Vi har en livlig bymidte og et stort attraktivt shoppingsområde i Næstved Nord.

 

Der er i øjeblikket særlig stor interesse for Næstved Nord, hvor Næstved Retail Park er åbnet i foråret 2022. STARK er i gang med at etablere et nyt byggemarked, Novenco A/S og Palles Fragt A/S har bygget nye domicilejendomme, og flere spændende projekter er på vej. Her ligger også Næstved Megacenter og Næstved Storcenter som tiltrækker over 5 millioner besøgende om året

Infrastruktur

Infrastruktur
01.07.22 IIN Kortgrafik Næstved DK køretider med pop_MB.jpg
IMG_2230_edited.jpg

TÆT PÅ INFRASTRUKTUREN

Motorvej - ny og forbedret infrastruktur til Næstved

Der er planlagt en motorvej mellem Rønnede og Næstved, som vil få til/frakørsel i Næstved Nord ved erhvervsområdet Øverup Erhverv. Byggestarten er i år 2026 og forventes færdigbygget i år 2031. Den nye motorvej til Næstved fremgår af regeringens infrastrukturplan: Danmark Fremad og er vedtaget i Folketinget juni 2021. Vejdirektoratet anslår, at mellem 17.000 - 20.000 biler vil benytte den nye motorvej.

 

Folketinget har også aftalt en forundersøgelse til den Sjællandske Tværmotorvej mellem Næstved-Slagelse-Kalundborg. Arbejdet med at sætte motorvejen mellem Næstved til Kalundborg via Slagelse på den politiske agenda er i gang, og du kan orienterer dig om projektet ved at besøge Foreningen til Fremme af Den Sjællandske Tværmotorvejs hjemmeside www.tværmotorvejen.dk

Det planlagte og forbedrede infrastruktur har allerede skabt øget interesse og investeringer i Næstved kommune. 

 

Hurtigere tog til Næstved - investeringer og forbedringer af jernbanen

I løbet af de kommende år vil togrejsetiden mellem Næstved - København blive reduceret. Rejsetiden er i dag 47 min, og det er forventningen at rejsetiden i 2025 bliver nedbragt til omkring 35-40 minutter.  

 

Dette skyldes dels etableringen af Danmarks hurtigste jernbane, Ringsted-København, og endvidere elektrificeringen af banen mellem Næstved og Køge.

Pendlere

Næstved kommune er en god pendlerkommune med kort afstand til mange store byer på Sjælland. Dagligt pendler over 18.000 ud, mens 9.000 pendler til Næstved kommune på hverdage.

 

Pendlerne kommer hovedsageligt fra vores nærområde: Vordingborg, Slagelse, Faxe, Ringsted, Guldborgsund, Ringsted, Sorø, Køge, Lolland, men også et stigende antal fra København. Dette skyldes blandt andet udflytningen af Udlændingestyrelsen i 2020. 

Femern Bælt-tunnelen - en ny grøn trafikkorridor i Europa

Den er prioritetsprojekt for EU-kommissionen, og én af de vigtigste elementer i den grønne omstilling af transportsektoren. Femern Bælt forbindelsen bliver en 18 km lang sænketunnel mellem Danmark og Tyskland under Femern Bæltet. Den forventes at står færdig i 2029. Forbindelsen placer Næstved på en attraktiv plads som en del af fremtidens overordnede europæiske transportnetværk mellem det Skandinaviske marked og resten af Europa (Ten-T). Forbindelsen vil sikre en fleksibel, effektiv og grøn mobilitet samtidig med at den skaber grundlag for regional vækst og udvikling. 

Når tunnelen og de nye landanlæg er på plads, vil det være muligt at rejse igennem tunnelen på 7 minutter via tog ved 200 km/t og 10 minutters kørsel i bil ved 110 km/t. Det betyder en sparet omvej på 160 kilometer og dermed kan internationale tog og lastbiler sænke deres CO2-udledning. Transporttiden med tog fra København til Hamborg kan gøres på 2,5 time. 

Investeringer

Investering

Næstved investerer i fremtiden
- store private og offentlige investeringer

Visualisering-Næstved-presse-low-lang_web.jpg

ERHVERVSUDVIKLING I NÆSTVED NORD

Der er stor efterspørgsel efter erhvervsjord i den nordøstlige del af Næstved. Her findes flere store detailaflastningscentre, bl.a. Næstved Storcenter, Næstved Megacenter og Næstved Retail Park der sammen med Næstved Bymidte cementerer Næstveds position som førende regional handelsby.

 

Vedtagelsen af etableringen af motorvejsforbindelse til Sydmotorvejen, med byggestart i 2026, har bidraget til områdets attraktivitet.

Byggeri_web.jpg

REKORDSALG AF ERHVERVSJORD

I løbet af det første halve år i 2022 blev der solgt dobbelt så meget erhvervsjord i Næstved som i de tidligere fem år tilsammen. Det går fortsat stærkt, men der er stadig jord at få, og vi står klar til at hjælpe, hvis du vil etablere eller udvide din virksomhed i Næstved.

 

Det er især i området Øverup Erhverv i Næstved Nord, at der er stor aktivitet. Her er der det seneste halve år solgt mere end 240.000 m² erhvervsjord.

Der er flere erhvervsområder på vej i området, som kommer til salg i løbet af 2024. Næstved Kommune har også erhvervsjord i Tappernøje, få minutter fra Sydmotorvejen - og klar til bebyggelse.

stacys_web.jpg

HAVNEUDVIKLING OG STACY'S DINER

En aftale om udflytningen af Næstved Erhvervshavn blev indgået i 2021, og et af de største byudviklingsprojekter i kommunens historie skal gå i gang på de tidligere industrihavnsområder. 

Byudviklingen af Næstved Havn er tyvstartet på den østlige kaj med etableringen af Stacy's Diner der åbnede i november 2021. Med sine 720 siddepladser, er det nordens største restaurant og de har et forventet besøgstal på 300.000 gæster årligt. 

Næstved station_web.jpg

DSB - VÆRKSTED

Værkstedet skal etableres på et cirka 70 hektar stort areal mellem Næstved og Mogenstrup. Det skal benyttes til reparation og vedligehold af DSB’s nyindkøbte ellokomotiver og togstammer samt eksisterende dobbeltdækkervogne.

 

Efter planen ventes DSB-værkstedet at koste næste 2 mia. kr. og det bliver arbejdsplads for 150-200 mennesker. 

 

Det nye lokomotiv- og togvognsværksted forventes færdig i 2025 og får en størrelse på 36.000 m².

Udlaendingestyrelsen_web.jpg

UDLÆNDINGESTYRELSEN

Udlændingestyrelsen flyttede til Næstved i 2020.

 

Det nybyggede domicil på 11.000 m² er beliggende på den såkaldte postgrund lige ved siden af Næstved Station og overfor det grønne område ved Munkebakken.


Projektet var en anlægsinvestering på 4-500 mio. kr.

Udlændingestyrelsen trækker ud over 450 faste arbejdspladser også 50.000 årlige fysiske besøgende til Næstved. 

vuc-storstrøm-næstved_web.jpg

CAMPUS NÆSTVED

VUC Storstrøm åbnede i 2018 deres 5.200 m² nye uddannelsesinstitution i det der bliver det nye Campus Næstved, der skal ligge som en del af det nye campusstrøg lands Teatergader.  

Den nye uddannelsesinstitution er 5.100 m² og huser 1.500 studerende plus personale. ​

Professionshøjskolen Absalon bygger også nyt campus på Munkebakken, der er byggestart indenfor de kommende år. Absalon har et forventet antal studerende på 1.500 - 2.000.

Svømmehal_web.jpg

NY SVØMMEHAL

Næstved Kommune bygger en ny svømmehal på 5.500 m² ved Stenlængegårdområdet i det nordøstlige Næstved. Byggeriet på over 250 mio. kr. er startet og den nye svømmehal forventes klar i 2024.

 

En lokalplan blev vedtaget i april 2020 for Stenlængegårdområdet på 1,1 mio. m². Den lægger op til en ny bydel med 800 boliger, 1 skole, erhverv - og en stor svømmehal. Etape 1 er i udbud nu, og den indeholder flere storparceller og parcelgrunde.

Stenlængegård_web.jpg

STENLÆNGEGÅRDOMRÅDET

Flere parcelgrunde er allerede solgt i den nye bydel Stenlængegård, der er under udvikling. Når dette er fuldt udbygget, vil Stenlængegårdområdet rumme over 800 boliger, svømmehal, daginstitution, bycenter og skole.

Etape 1 har været i udbud. Den indeholdte 9 storparceller til etageejendomme i 3-5 etager, og parceller til tæt/lav og åben/lav boligbebyggelse.

Arbejdsstyrken

Arbejdsstyrken

TÆT PÅ UDANNELSER OG KARRIERE

En verden af uddannelser

Efter grundskolen er der 79 veje til videreuddannelse i Næstved Kommune og her udbydes 19 af de 20 mest efterspurgte erhvervsuddannelser på landsplan. I 2021 valgte 28,4% folkeskoleelever fra 9. og 10. klasse en erhvervsuddannelse, og det er tæt på de 30% som er undervisningsministeriets mål i 2025 for antal folkeskoleelever der vælger en erhvervsuddannelse. 

 

I Næstved ligger mange store uddannelsesinstitutioner: Herlufsholm Skole, ZBC, VUC Storstrøm, Zealand Sjællands Erhvervsakademi, Professionshøjskolen Absalon, EUC Sjælland og Næstved Gymnasium & HF. Der er over 5.000 studerende på de primære ungdomsuddannelser. 

Arbejdsstyrken

I 2019 var der over 42.000 personer i arbejdsstyrken i Næstved Kommune, hvoraf over 40.000 er beskæftiget. De uddannelsesmæssige baggrunde for arbejdsstyrken er 30,9% ufaglært, 38,6% faglært, 5,8% kort videregående uddannelse, 18,2% mellemlang videregående uddannelse og 5,6% lang videregående uddannelse.

Rekruttering

Næstved har flere virksomheder og tilbud der kan hjælpe med rekruttering. Heri blandt tilbyder Næstved Erhverv via ArbejdskraftAlliancen at, skabe overblik og hjælpe virksomheder med rekruttering, opkvalificering, udvikling og fastholdelse. 

Kontakt

IIN.jpg

Michael Kristiansen

Investeringschef hos Næstved Erhverv A/S

Mathias Kirkemann Bergstrøm

Investeringskonsulent hos Næstved Erhverv A/S

Giv os besked om at kontakte dig.

Vi kontakter dig indenfor 24 timer på hverdage. 

Alle forespørgsler er velkomne og behandles fortroligt. 

Tak for din henvendelse. Du hører fra os hurtigst muligt.

bottom of page